Suradnici

Još jedna pobjeda inventivne Klane

Dani dr. Matka Laginje – najvažnija i najprepoznatljivija međunarodna kulturno-znanstvena manifestacija u Klani – već tradicionalno u ožujku doživjeli su novo izdanje, dvadeset i prvo, odnosno isto toliko godina od prvih koji su održani već sad davne 1994. godine. Uz središnji događaj – stručno-znanstveni skup – organizator vikend programa Katedra čakavskog sabora, odnosno Društvo za povjesnicu Klana, upriličio je još i polaganje vijenaca na spomenik Matku Laginji, dok je u klanjskoj kinodvorani otvorena izložba »Mostovi i kamena grla šterni na području općine Klana«, autora Ivana Šnajdara i Borisa Sušnja.

Eminentni izlagači

Druženje sudionika i posjetitelja ovogodišnjih Dana Matka Laginje nastavljeno je uz domjenak u Općinskoj vijećnici. 
    Ovogodišnji stručno-znanstveni skup pripremili su njegovi voditelji, jedan od utemeljitelja i dugogodišnji suradnik manifestacije, akademik Petar Strčić i predsjednik Povjesnice prof. Ivan Šnajdar, zahvaljujući kojima ova manifestacija iz godine u godinu Klanjcima i drugim gostima iz Hrvatske i Slovenije dovodi eminentne izlagače o temama važnim za ovaj kraj. Na samom početku, nekih važnijih datuma iz povijesti Klane prisjetio se prof. Šnajdar, a potom su održana znanstvena i stručna predavanja.
    I ove godine skup je obuhvatio teme iz različitih sfera života Klane i okolnih mjesta te je tako nakon uvodnog slova i podsjećanja na važne obljetnice, prvo predavanje na temu »Klanjski putevi kuge u 17. stoljeću« održao dr. sc. Slaven Bertoša, iako je bio najavljen kao drugi, s obzirom na to da prvi predavač, njegov otac, prof. emeritus Miroslav Bertoša nije mogao nazočiti. Uslijedili su mr. sc. Marko Randić i Marko Modrić koji su govorili o novijim istraživanjima prirodnih vrijednosti na području Klane, mr. sc. Željka Modrić Surina i mr. sc. Marko Randić o prvim rezultatima aktivne zaštite i programa praćenja stanja creta na Trsteniku te dr. sc. Dorotea Modrčin i prof. dr. sc. Amir Muzur koji su imali temu »Talijanski parlamentarac Uliks Štanger i Klana – visoka politika 1920-ih godina 20. stoljeća između načela i lokalnih interesa«.
    – Sve ove godine ovu manifestaciju u ožujku, prigodom obljetnice smrti dr. Matka Laginje, prati velik broj Klanjaca i gostujućih posjetitelja. Nije lako dovesti toliko eminentnih stručnjaka različitih profila koji govore široj publici o svim odrednicama života na širem klanjskom području, i to kontinuirano već dva desetljeća, što je velik uspjeh za malu sredinu kao što je Klana, istaknuo je Šnajdar.

Turistička valorizacija

Također, protekli rad je u funkciji turističke valorizacije klanjskoga kraja i brojnih spomenika prirode i kulture na tom području. Dosadašnje mnogobrojne teme su bile raznolike iz svih sfera života, a na Danima se podsjetilo i na određene obljetnice od veće ili manje važnosti za život na ovom području te dokazalo kontinuitet. Odjek s ovih eminentnih skupova je niz zbornika koji, između ostalog, sabiru istraživanja života i djela dr. Matka Laginje, najpoznatije ličnosti potekle s klanjskog područja.
    – Uznapredovale su pripreme kako bi deveti po redu Zbornik radova ugledao svjetlo dana, ali uz činjenicu što dio izlagača s prethodnih skupova još nije dostavio svoje radove, najveći nam problem predstavljaju financije za izdavanje jedne takve knjige na 300-400 stranica, dodao je Šnajdar.

POKRENUTA WEB STRANICA POVJESNICAKLANA.COM

Nakon dvadesetogodišnjega neprekidnog djelovanja Društva i značajnih rezultata rada, odlučili smo izraditi svoju web stranicu te tako osim lokalnom stanovništvu omogućiti uvid i korištenje i drugim interesentima diljem svijeta nemjerljivo važnih i bogatih istraživačkih rezultata velikog broja suradnika Društva: četiriju akademika, tridesetak doktora znanosti, jedanaest magistara znanosti, osamnaest profesora različitih profila, pet diplomiranih inženjera, triju arheologa, triju ekonomista, jednog pravnika, triju speleologa, jednog heraldičara, dvaju novinara, jednog brigadira. Sedamdeset i sedam predavača održalo je 160 predavanja na 20 kulturno-znanstvenih skupova i 5 van njih. Uz ove suradnike svoje su članke, pjesme, ilustracije i sl. dala još petnaestorica suradnika izvan kulturno-znanstvenih skupova. Prijevode raznog arhivskog materijala i sažetaka uradilo je ukupno 7 prevoditelja: s latinskog, talijanskog, njemačkog, slovenskog i engleskog jezika.
    Tako u uvodnoj riječi prof. Ivan Šnajdar dočekuje sve posjetitelje web stranice povjesnicaklana.com, predstavljajući Društvo za povjesnicu Klana, koje smatra »najvažnijim promotorom Općine Klana i jednim od važnih nositelja kulturno-društvenih zbivanja, a svi radovi i akcije imaju za cilj i turističku valorizaciju prirodne i spomeničke baštine ovoga područja«. Na ovoj stranici su, između ostalog, objavljeni radovi sedamdeset i sedam predavača s dosadašnjih 20 kulturno-znanstvenih skupova i pet izvan njih, uz sažetke na engleskom jeziku.

Novi list, 30. 03. 2014., S Pucić
Foto: M. Aničić 

© DRUŠTVO ZA POVJESNICU KLANA - 2013

Izrada i održavanje SP Design Klana