Suradnici

Teme iz različitih sfera života Klane i okolice

Niz znanstvenih i stručnih predavanja obilježilo je ovogodišnje, 21. Dane dr. Matka Laginje, kulturno-znanstveni skup u organizaciji Katedre čakavskog sabora – Društva za povjesnicu Klana. Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježje dr. Matka Laginje, manifestaciju su zajednički otvorili akademik Petar Strčić i predsjednik Povjesnice prof. Ivan Šnajdar, dvojac zajvaljujući kojem ova manifestacija iz godine u godinu Klanjcima i drugim gostima iz Hrvatske i Slovenije dovodi eminentne izlagače o temama važnim za ovaj kraj.

I ove godine skup je obuhvatio teme iz različitih sfera života Klane i okolnih mjesta, te je tako nakon uvodnog slova i podsjećanja na važne obljetnice, prvo predavanje na temu »Klanjski putevi kuge u 17. stoljeću« održao dr. sc. Slaven Bertoša, iako je bio najavljen kao drugi, s obzirom da prvi predavač, njegov otac, prof. emeritus Miroslav Bertoša nije mogao nazočiti.

Uslijedili su mr. sc. Marko Randić i Marko Modrić koji su govorili o novijim istraživanjima prirodnih vrijednosti na području Klane, mr. sc. Željka Modrić Surina i mr. sc. Marko Randić o prvim rezultatima aktivne zaštite i programa praćenja stanja creta na Trsteniku, te dr. sc. Dorotea Modrčin i prof. dr. sc. Amir Muzur koji su imali temu »Talijanski parlamentarac Uliks Štanger i Klana – visoka politika 1920-ih godina 20. stoljeća između načela i lokalnih interesa«.

– Za ovu našu malu sredinu iznimno je važan kontinuitet koji je ova manifestacija postigla, jer nije lako dovesti toliko vrijednih referenata. Uznapredovale su pripreme kako bi deveti po redu Zbornik radova ugledao svjetlo dana, ali uz činjenicu što dio izlagača s prethodnih skupova još nije dostavio svoje radove, najveći nam problem predstavljaju financije za izdavanje jedne takve knjige na 300-400 stranica, istaknuo je Šnajdar, zahvalivši se na kontinuiranom sufinanciranju od strane Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, ali i kritički se po tom pitanju osvrnuvši na Općinu Klana koja je Povjesnici u proteklih pet godina dala svega sedam tisuća kuna.

Nakon završetka skupa, u predvorju bivše kinodvorane otvorena je izložba »Mostovi i kamena grla šterni na području Općine Klana«, autora Ivana Šnajdara i Borisa Sušnja, koja se može razgledati do sutra u 18 sati.

Otvorena web stranica

Nakon dva desetljeća neprekidnog djelovanja i značajnih rezultata rada, Društvo za povjesnicu Klana odlučilo je izraditi svoju web stranicu na adresi www.povjesnicaklana.com te tako osim lokalnom stanovništvu omogućiti uvid i korištenje i drugim interesentima diljem svijeta nemjerljivo važnih i bogatih istraživačkih rezultata velikog broja suradnika Društva. Tako su, između ostalog, objavljeni radovi sedamdeset i sedam predavača s dosadašnjih 20 kulturno-znanstvenih skupova i pet izvan njih, uz sažetke na engleskom jeziku.

Novi list, 18. 03. 2014., S Pucić
Foto: M. Aničić 

© DRUŠTVO ZA POVJESNICU KLANA - 2013

Izrada i održavanje SP Design Klana